Vulkanizerstvo

Dobre gume

Montaža zimskih in letnih gum po ugodnih cenah

Ugodne in kvalitetne avto gume

Vaš avto popolno deluje takrat, kadar ima primerne zimske oziroma letne pnevmatike. Uporaba zimskih pnevmatik je pri nas po zakonu obvezna od 15. novembra do 15. marca, za optimalno varnost v prometu pa je letne pnevmatike smiselno zamenjati takoj, ko temperature padejo pod 7 °C. Zimske gume poskrbijo za najboljšo varnost v prometu in bolj zanesljivo obnašanje vozila na cesti. Zimske razmere namreč zelo spremenijo pogoje na cestah, zato je zimske pnevmatike priporočljivo namestiti na vsa štiri kolesa. Kot ustrezna zimska oprema štejejo tudi letne gume in verige za sneg, ki morajo biti v primeru snežnih razmer pravilno nameščene na kolesih. Kljub vsemu vam bodo absolutno varno pospeševanje, zaviranje in kontroliranje vozila na cesti zagotovile kakovostne zimske pnevmatike, ki so dizajnirane tako, da zagotavljajo optimalen prijem na cesti ne glede na stanje.

V skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v R Sloveniji je na cestah v Sloveniji, razen na avtocesti in hitri cesti, na katerih so zimske razmere, prepovedana vožnja za tovornjake s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za izredne prevoze. Upravljavec avtocest in hitrih cest lahko na teh cestah zaradi zimskih razmer za prej navedena vozila časovno in prostorsko omeji promet. O prepovedi prometa mora obvestiti javnost in postaviti ustrezno prometno signalizacijo za izločanje, tam, kjer je to mogoče. Za učinkovito, racionalno in varno omejitev prometa v zimskih razmerah na avtocestah in hitrih cestah upravljavec teh cest uskladi ukrepe s policijo.

Pozor: zimske in letne pnevmatike po nizkih cenah

Voznik, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima primerne zimske opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 EUR. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) evrov, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) EUR. Danes so gume izdržljivejše in kakovostnejše kot pred leti. Proces proizvodnje in razvoja avtomobilskih gum je napredoval, kljub vsemu pa je dobro pnevmatike zamenjati na vsakih nekaj let, saj se njena prožnost in odzivnost z leti poslabša. S tem pa je tudi varnost na vozišču slabša. V Sloveniji večina voznikov dvakrat letno na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske gume. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa včasih nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so panelne ograje te nove pnevmatike stare oz kdaj so bile proizvedene.

Veliko lastnikov vozil odlaša z zamenjavo letnih gum za zimske in obratno. Vendar na dolgi rok s takim pristopom ne prihranimo, saj letne pnevmatike niso namenjene za zimske vozne razmere, pravtako zimske gume niso za poletno vročino, saj se gume dosti hitreje obrabijo in izgubijo svoje vozne lastnosti. Nove pnevmatike po nižji ceni lahko ugodno kupite tudi preko internetne trgovine. Vaše pnevmatike so lahko tudi sezonsko shranjene pri avtomehanikih. Ustrezno shranjene bodo vaše stare pnevmatike počakale na naslednjo sezono. S tem boste prihranili denar in prostor za hrambo, pravtako pa bodo letne ali zimske gume shranjene na pravilen način. Verjetno ste naveličani iskanja gum pri različnih prodajalcih in si želite, da bi lahko zimske oziroma letne pnevmatike za osebna vozila, kombije ali motorna vozila preprosto kupili na enem mestu in to po izjemno ugodnih cenah? Prednosti nakupovanja moto pnevmatik na spletu je vsekakor nižja cena, kot pri vulkanizerjih. Imajo pa vulkanizerji prednost, da vam kupljene pnevmatike tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane pnevmatike. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti vsa vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cestah v R Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema ceste ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

Razvoj pnevmatik oz. avtomobilskih pnevmatik so poleg izumitelja Dunlopa, nadaljevali še angleža Sinclair ter Edlin. Leta 1890 je mehanik Wilch pnevmatiko razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč pnevmatike ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj gum sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilske gume se je nato razvijal vzporedno z avtomobilizmom. Avto pnevmatika nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni proizvod je avto guma, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avto industriji. Blagovne znamke avtomobilskih gum so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo najboljši in najbolj znani proizvajalci avtomobilskih in motornih pnevmatik, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske gume za motorna vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v cestnem prometu je potrebno pnevmatike ustrezno zamenjati.

<< Domov